Chystáte sa upratovať spálňu? Na toto by ste nemali zabudnúť!

Spálňa je veľmi dôležitým miestom nášho príbytku, pretože v nej odpočívame a regenerujeme.Mali by sme sa v nej cítiť spokojne a mala by navodzovať harmóniu. To však nejde, ak sa nám na poličke hromadí prach a na nohy lepí neporiadok z koberca. Ako teda v spálni upratovať efektívne a pritom bez námahy?

Chystáte sa upratovať spálňu? Na toto by ste nemali zabudnúť!
(zdroj: unsplash.com)

Keď chránime matrac, ušetríme

Asi u každého je v spálni jej najdôležitejšou súčasťou posteľ. Aby bola kvalitná a aby sa nám na nej dobre spalo, musí byť dobrý a kvalitný predovšetkým matrac. A aby ten vydržal čo najdlhšie, je vhodné používať okrem neho ešte jednu vec – topper. Topper je vlastne tenký matrac s pútkami vo všetkých štyroch rohoch, ktorý veľmi jednoducho nasadíte na vrch svojho matraca. Jeho súčasťou je snímateľný poťah, ktorý sa dá jednoducho vyprať v práčke, a tak máte o udržiavanie čistoty tej najkomplikovanejšej súčasti spálne postarané raz-dva. Starať by ste sa mali aj o lôžkoviny, medzi ktoré patria obliečky a rôzne plachty. Hoci chodíme spávať väčšinou po sprche, do pyžama a lôžkovin aj tak vsiakne minimálne pol litra nášho potu, preto nezabudnite na vyššej teplote oprať obliečky každý týždeň, alebo maximálne raz za 14 dní.

Sošky a vázičky radšej preneste do obývačky

Aspoň dvakrát do roka by sa mali prať periny aj vankúše. Návod, ako sa o lôžkoviny starať, najlepšie zistíte podľa štítku alebo návodu od výrobcu. Niektoré práčky ponúkajú špeciálne pracie programy určené napríklad pre náplne s perím a iné. Pokojne ich odneste aj do čistiarne, pretože nie každý má doma dostatočne veľkú práčku. V spálni by sme mali eliminovať aj prach, takže by v nej nemali byť žiadne lapače prachu. Čo týmto pojmom označujeme? Ide predovšetkým o dekorácie, suveníry z ciest, ale aj ťažké závesy, záclony alebo plyšáky. Určite vás nebaví ani dvíhať z poličky každú vec len preto, aby ste utreli prach pod ňou a na nej. Dekorácie premiestnite radšej do obývacej izby alebo kuchyne. Závesy môžete zasa nahradiť plne zatemňujúcimi žalúziami, alebo si nechajte len nejaké z ľahkého a priedušného materiálu, ktoré viete ľahko zvesiť a oprať. Hľadáte vybavenie do spálne, ktoré by vám uľahčilo jej upratovanie a nezaťažilo vašu peňaženku? Vyskúšajte napríklad aliexpress zľavy, vďaka ktorým nakúpite výhodne a na jednom mieste!

Úložných priestorov nikdy nie je dosť

Neporiadok v spálni vytvára najmä rozhádzané oblečenie, knihy alebo prikrývky. V takej spálni sa vám určite nebude chcieť odpočívať. Preto je dôležité, aby v nej každá vec mala svoje miesto – oblečenie v skrini, ale pokojne aj v úložnom priestore pod posteľou. Úložný priestor môže byť v ráme postele, do ktorého sa dostanete pomocou vyklápacieho roštu, ale môže mať aj podobu veľkých zásuviek. Tam môžete mať napríklad sezónne oblečenie. Na nočný stolík patrí len lampička a prípadne ešte poháre s vodou. Knihy, vreckovky a iné drobnosti radšej upracte do zásuvky. V spálni je najlepšie mať nábytok, ktorý visí na stene alebo stojí na vysokých nožičkách. Jednak to vytvorí vo vašej spálni vzdušnejší dojem, no hlavne sa vám bude pod nábytkom ľahšie upratovať. Pod skriňu, posteľ alebo nočný stolík sa tak dostane jednoducho aj robotický vysávač a vy máte o starosť menej. Prach, ktorý má tendenciu neustále víriť, totiž neruší len pohodu, ale hlavne môže byť spúšťačom rôznych alergií. Pozrite si aj naše ďalšie rady na upratovanie, pomocou ktorých upracete celý byt alebo dom!